Mitt egna lilla GULAG

Under sommaren började jag läsa ”GULAG-arkipelagen”, Alexander Solsjenitsyns massiva uppgörelse med det sovjetiska lägersystemet GULAG. Det är en omfattande redogörelse, driven av ilska och berättad med klarsyn och bitter ironi. Redan under läsningen av ”Fängelseindustrin” — den första av de sju delarna – börjar jag dra ofrivilliga paralleller med det system jag själv arbetar under och inom i egenskap av kommunalt anställd förskollärare.

Jag vet att det är en orättvis jämförelse – liksom Solsjenitsyn jämför fångarnas situation i arbetslägren med livegna bönders (och ser de senare som vinnarna), är förstås min situation inte i närheten av någondera. Sett till den krassa verkligheten i sagda system. Jag utsätts varken för tortyr, svält eller hot om arkebusering och inte heller utsätter jag mina medarbetare eller förskolebarn för något av detta (med vissa förbehåll för det där med tortyr – mer om det senare). Nej, sett till de enskilda detaljerna finns ingen jämförelse att göra. Ändå leds jag att dra parallella linjer mellan dödsarbetslägren i dåtidens Sovjetunionen och tjugohundratalets Sverige.

Jag har märkt hur mitt perspektiv förskjutits. Fokus ligger inte längre där det låg. Mönstret – systemet – framträder tydligare. Liksom den sinnessjuka logik som ligger till grund för såväl massavrättningar som barngruppstorlekar. Det skiljer i tid och plats (och i detaljerna), men är också detsamma.

Problemet är att det handlar om mer än förskola. Om andra saker än det som försigått på Lundsberg eller i kommunfullmäktige i valfri kommun. Det handlar om ett sammanhängande system som ligger bakom allt detta och som utgör en slags grund, eller snarare språngbräda , för mitt eget lilla GULAG. Dödsarbetslägret som blivit normen.

Jag kommer att kategorisera inlägg som pekar på detta som ”Mitt egna lilla GULAG”. Och jag kommer att publicera dem lite här och var. Ett har hittat till Skäggig Dagisfröken (det läser du här), och ett annat publicerades häromdagen på Lancefestivalen. Det är dock på Medium jag kommer att försöka samla ihop allt. Där hittar du så småningom de centrala inläggen, varav jag ännu bara publicerat ett.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: