Mission: Lucia

Förskolor runtom i landet slutar fira lucia. Folket rasar. Jorden tar ett steg närmare undergången. Och hur är det egentligen med det där: är vi inte mer eller mindre skyldiga att fira lucia i förskolan? Visst säger läroplanen något om det där?

”I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden,
traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa.” SKOLFS 2018:50

Ja, där ser man. Finns det mer?

Nej, egentligen inte. Så kanske är det lite surt av Ditte Karlsson när hon skriver på Twitter att:

Om det är surt, så är jag också sur. För jag håller med henne. Det är inte vårt ansvar.

Inte att genomföra ett luciafirande. Däremot tycker jag man gott och väl kan anse det vara förskolans uppdrag att uppmärksamma barn och vårdnadshavare på att i vårt samhälle firar vi lucia den 13 december varje år.

Men hur det ska gå till och när det ska göras – på morgonen, eftermiddagen, kvällen – är upp till var och en.

Igen: Förskolans uppdrag är inte att lära barnen hur ett luciafirande går till.

Vi ska överföra luciatraditionen (i den mån vi anser den vara ett kulturarv) och vi ska bidra till att den utvecklas – genom att t ex utmana de gängse normerna för hur ett luciafirande kan/ska gå till. Men vi behöver inte ha luciatåg eller ens luciafika om vi inte anser att det gynnar barnen.

Faktum är, att om det inte gynnar barnen – om det finns risk för att vissa inte klarar av att delta, om några kommer att hållas hemma den här dagen, om en eller annan inte har ”rätt” kläder eller vad det nu kan tänkas uppstå för komplikationer – då ska vi inte hålla något jämrans luciafirande.

Vem har roligast? Du eller jag?

Vem har roligast? Du eller jag?

Barnen först.

Visst. Jag fattar att den där Jessica blir besviken. Men hon fattar tyvärr inte att hennes önskemål – hennes besvikelse – inte har någon som helst betydelse. Hon kan gå till Aftonbladet och gråta ut; det spelar ingen roll. Förskolan är inte till för henne.

En sista upprepning: Förskolans uppdrag är inte att lära barnen hur ett luciafirande går till.

Det är Jessicas uppdrag.


P.S. Jag har skrivit om lucia tidigare: Föräldramotverkan

 

2 kommentarer to “Mission: Lucia”

  1. Flera barn mår inte bra av att vara på förskola, men måste det iaf pga ekonomi, politiska beslut att inte erbjuda andra alternativ. Barn mår inte bra av kort inskolning och där inte barnets bästa inte är i fokus utan att förskolan ska på så kort tid som möjligt bli av med föräldrarna från verksamheten. Faktum att det e så på extremt många förskolor. Finns ställa i uppsatser eller själv praktiskt skaffa sig den kunskapen. BRn mår inte bra av stora barngrupper med många vuxna och olika vuxna som tar hand om dem. Så är det på förskolor idag. Så att ta upp att det finns barndom inte mår bra av stora folksamlingar som vid lucia är helt skevt av dig och ganska inkompetent argument i ett större perspektiv och framför allt när du pratar om förskolan. Dessutom så är barnens föräldrar med också på ett luciafirande. Det är också mkt svenskt och nonchalant och inkompetent att bara ta bort luciafirande på förskolan pga ekonomiska argument att alliansen har råd att köpa luciakläder. Var öppen för ett mer öppet sätt att se olikheter som att en röd tröja och gråa byxor hör en till tomte och det går att sy en luva till en tomte på förskolan tex lr köpa en luva för10:- på loppis för den familjen som inte har pengar att köpa en ny. Varför tycker ni att barnen måste ha dyra och specifika luciakläder…barnets bästa säger du ska utgås från i luciafirandet som handlar om ETT tillfälle med flera människor och då troligtvis föräldrarna är där. Men i förskolans vardag som pågår varje dag ses inte till barnets bästa, med stora barngrupper och alla vikarier som kommer och går pga sjukdom och alla dessa korta inskolningar.

  2. Dessutom så var finns känslan för att skapa gemenskap mellan förskola och hemmet! Och du, förskolan är inte till för barnet idag med tanke på hur den är utformad! Den är till för att vuxna ska kunna jobba och inte ta hand om sina barn. Tyvärr!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: