Skäggig dagisfröken i behov av särskilt stöd

Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver.

Om det genom uppgifter från förskolans personal, ett barn eller ett barns vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att ett barn är i behov av särskilt stöd, ska förskolechefen se till att barnet ges sådant stöd. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av de särskilda stödinsatserna.

Hur svårt kan det vara? Ovanstående är taget direkt ur skollagen (8 kap. 9§) och är – i den egenskapen – inget man borde kunna slingra sig ur, tumma på eller rent ut sagt skita i. Ändå sker det så ofta att det är vardagsmat. Ett annat klipp:

Den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar.

Förskolans läroplan (från vilket detta är plockat) förtydligar detta med att förskolechefen har ett särskilt ansvar för att ”verksamheten utformas så att barn får det särskilda stöd och den hjälp och de utmaningar de behöver”.

Jag känner till ett fall där arbetslaget, specialpedagogen, förskolechefen, föräldrarna, distriktsläkaren och habiliteringen samtliga är överens om att ett visst barn är i stort behov av särskilt stöd. Ändå utgår inget specifikt stöd till barnet ifråga, utan arbetslaget förväntas lösa situationen med redan befintliga resurser.

Jag vet också att arbetslaget anser att situationen inte går att lösa utan att andra, likartade situationer uppstår i andra delar av barngruppen. Att det inte handlar om att sänka kraven på sig själva, utan om att i bästa fall stödja ett barn genom att dra bort mattan under fötterna på ett annat barn.

Varför då inget stöd?

Finns inga pengar. Säger specialpedagogen. Säger förskolechefen. Säger kommunen.

Det här handlar om en organisation designad för att läcka ut så lite pengar som möjligt från kassakistan till verksamheterna. Det är inget olyckligt fall av att ramla mellan stolarna. Det fungerar precis som det är tänkt.

En skäggig dagisfröken trollar med knäna och vips! har han slagit knut på sig själv. Det är den slutgiltiga lösningen.

5 kommentarer to “Skäggig dagisfröken i behov av särskilt stöd”

 1. Skulle fallet gå att driva i en domstol? Det vore intressant att se hur lagen ska tolkas, egentligen. Men vilken organisation skulle stödja ett sånt åtal? Barnombudsmannen? Eller är det föräldrarna som ska åtala kommunen? Samla alla papper som skapas kring det här ärendet och skicka dom till lämplig instans.

  Trolla med knäna är bara förnamnet! Och skapelseberättelsen i bibeln är rena barnleken i jämförelse med vad barnomsorgen förväntas göra. 😉

  Och skaffa dig inte högt blodtryck och hjärtproblem.

  • Bloggen är min ventil. Så jag överlever nog.

   Men jag har också funderat på åtalbarheten i dylika förfaranden (och vem som skall göra vad). Var det inte en sån där Lex HejsanSvejsan för skola på gång? Den borde väl i så fall gälla även förskolan? När den väl implementeras, alltså…

   • Jo, det är ett betänkade ute om en lex Sarah för skolan. Men när den blir klar vet jag inte. Och vilken roll den kan få, det vet man inte heller.

    Man behöver sina ventiler! Jag pratar just nu om en ”survival mode” fram till semestern.

    • Jag har minisemester as we speak (tor-fre) och nästa vecka är jag pappaledig tor-fre. Sedan är det, om inte semester, så i alla fall sommar och barngruppen börjar droppa av lite.

     På tal om minisemester kan den hugade svänga förbi vån 11 på Quality Hotel Globe i Sthlm och säga hej. Jag sitter utanför relaxen och fipplar med datorn frm till kl. 16. Har ”flumpe”-tröjan på. 😉

     • Det var ju synd att jag jobbade till 16:30. Men det var ju skönt att höra att du hade relaxen inom räckhåll. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: